Skip to content

September 1, 2009

Teacher Aid - Bart Verswijvel - 2009

Leerlingen en leerkrachten delen hun digitaal universum

Advertisements

Teacher Aid 3.0

October 19, 2011

Voor wie er zou aan twijfelen: Teacher Aid zit nog steeds goed verankerd in het schoolwerkplan van het Immaculata Instituut. Collega Bert Cauwenberg neemt de praktische leiding in handen en 6 Informaticabeheer gaat aan de slag om leerkrachten en leerlingen in beweging te krijgen.

Hier is de Teacher Aid, de 3e generatie!

 

Meer digitale lente

May 2, 2011

Het was een drukke dag op school. Er werd lesgegeven, er waren vergaderingen tijdens de middagpauze en na schooltijd én er was een tweede groep collega’s die vandaag van start ging met WordPress.com… We houden de vakantieboot nog even af.

Binnenkort barst de digitale lente op onze school helemaal los. We zijn hier namelijk met een nieuw aanbod digitale onderwijstools. Iedereen kan zich inschrijven voor Glogster, Prezi, Quizlet, Excel, Doodle, Windows MovieMaker, Dropbox, Skype en Microsoft AutoCollage. De leerlingen van 6IB en 6BI bieden elk onderwerp 2 keer aan, zodat iedereen de kans krijgt om zoveel mogelijk sessies bij te wonen.

Schrijf je in!

Bovenstaande afbeelding werd gemaakt met Microsoft AutoCollage. Mooi en nuttig speelgoed.

Faites vos jeux!

Share

Olievlekleren

May 1, 2011

Ik heb het even nagekeken: de term olievlekleren levert in mijn favoriete zoekmachine geen enkele hit op, maar misschien komt er vanaf nu verandering in?

De betekenis van het woord spreekt voor zich: zoals een olievlek steeds maar uitdeint, zo gebeurt dit op onze school ook met het leren.

Ondertussen is er reeds een 3e generatie Teacher Aid in de maak. De leerlingen van 5 Informaticabeheer hebben een fijne ervaring achter de rug met het geven van informaticalessen aan de leerlingen van het 4e jaar.

Bekijk het verslag van deze leeractiviteit op de Europese blogs:

Tools: Alexander – Arne – Bart – Glenn – Jonas – Maarten – Matthijs – Michael – Nigel – Robin – Thomas – Vincent

Project: Alexander – Arne – Bart – Glenn – Jonas – Maarten – Matthijs – Michael – Nigel – Robin – Thomas – Vincent

Share

Opendeurdag

May 1, 2011

Gisteren hadden we onze jaarlijkse opendeurdag op onze school. Als je als bezoeker door de gangen loopt, voel je de creatieve sfeer die hier hangt. De vernieuwende manier van lesgeven zit zeker ook in de doorgedreven ICT-integratie op onze school.

Het is altijd fijn om zovele alumni van onze school terug te zien. Ze komen steevast vertellen dat het hen goed gaat. Er was ook een uitgebreide delegatie van de leerlingen die het project Teacher Aid hebben opgestart. Hun toekomst is die van een professionele IT’er. We zijn blij dat we onze leerlingen een degelijke basisvorming kunnen meegeven die mee is met de tijd en dat we hen op creatief vlak kunnen uitdagen.

Ikzelf ben blij en fier dat ik het project Teacher Aid mag voorstellen op een conferentie over Innovatieve scholen in Europa.

Heel fijn, die digitale lente.

Gewoon doen!

April 26, 2011

Ik ga wel eens op bezoek in binnen- en buitenlandse scholen en ben dan vooral geïnteresseerd in hoe leerkrachten omgaan met de digitale evolutie. Hoe is ICT geïntegreerd in het lesgebeuren en wat doen leerkrachten om zich bij te scholen om de veranderde realiteit te lijf te gaan? Kunnen leerkrachten mee met de communicatietaal van jongeren?

Ik ben er na vandaag meer zeker van. Onze school zit vér boven het gemiddelde in Vlaanderen op het gebied van professionele ontwikkeling op digitaal vlak. Ik voelde bij heel veel collega’s gemeend enthousiasme bij het nieuwe aanbod van Teacher Aid.

De formule is heel simpel. Maak gebruik van de know how die ongetwijfeld in elk schoolgebouw aanwezig is en deel die kennis.  Nog een tip: zorg in de school voor voldoende pc’s zodat leerlingen niet alleen mogen kijken naar de leerkracht-entertainer die elke les zijn presentatie op het scherm projecteert.

Dit zijn enkele collega’s die vandaag de spits hebben afgebeten voor de digitale lente van Teacher Aid: werken met WordPress.com, 3 lessen tijdens de middagpauze, mét huiswerk.

Gewoon doen!

Share

Digitale lente

April 24, 2011

Dit schooljaar is er op onze school al heel wat gebeurd op het vlak van netwerkleren. De volgende weken nemen we de draad weer op van interne nascholing voor onze leerkrachten. Dit jaar hebben we met Teacher Aid 2 types van navorming in de aanbieding.

Vooreerst is er een lessenreeks van 3 middagen rond het werken met WordPress.com. Wie zich inschrijft, engageert zich om 3 middagen aanwezig te zijn. Elke les wordt 2 keer georganiseerd. Schrijf hier in.

De deelnemers aan deze cursus kunnen hier starten met de eerste stap. Bekijk enkele voorbeelden van wat je allemaal met WordPress.com kan doen.

Daarnaast introduceren de leerlingen van 6 Informaticabeheer en 6 Boekhouden-informatica op diverse middagen lessen rond volgende onderwerpen:

Glogster – Prezi – Microsoft AutoCollage – Quizlet – Skype – Dropbox – Windows Moviemaker – Excel – Flash Cards – enz.

De inschrijfdata volgen heel binnenkort.

Het kriebelt.

Share

E-safety op onze school

March 15, 2011

Op maandag 14 maart 2011 vond op onze school voor alle leerlingen een themadag plaats rond Veilig Internet. Het programma bestond uit workshops, discussies bij films en interessante sprekers.

Geheel in de lijn van de traditie van onze school werd een aantal van die workshops ook georganiseerd door leerlingen van onze school zelf. De leerlingen van de afdeling Informaticabeheer gaven aan een aantal medeleerlingen les over het veilig en verantwoord gebruik van sociale media. Iedereen kreeg ook nog een folder mee die leerlingen zelf hadden samengesteld.

Proficiat voor organisator mevrouw Douws en voor iedereen van het schoolnetwerk!

Programma Themadag Veilig Internet – Immaculata Instituut – 14 maart 2011

Folder veilig internet – Immaculata Instituut Malle

Share