Skip to content

SMART BRACELET

bracelet

Op de usb van de Smart bracelet bevindt zich de software Smart Notebook SE. Je hoeft deze software niet meer te installeren op je computer. Telkens je de bracelet inplugt in een computer wordt de software uitgevoerd en kan je meteen aan het werk om bijvoorbeeld presentaties te maken.

De software op de bracelet heeft ook een eigen systeem om de (al dan niet afgewerkte) presentaties of andere bestanden op te slaan. Door het toekennen van tags aan je bestanden (bijvoorbeeld foto’s, muziek, presentaties enz.) kan je deze op een iTunesachtige wijze ordenen en terugvinden. De bracelet heeft een opslagcapaciteit van 2Gb. Het overzicht van je bestanden met de trefwoorden (tags) vind je in het tabblad MIJN BINDER.

notebook

De Smart Notebook Se is de studentenversie van de Smart Notebook, de software die wordt gebruikt voor het Smart Board. Concreet wil dit zeggen dat de presentaties die door de leerkrachten met deze software worden gemaakt aan de leerlingen kunnen worden doorgegeven. Zij kunnen deze dan opslaan op hun bracelet en ook bekijken en bewerken. Leerlingen kunnen ook presentaties maken op hun bracelet en deze presentaties tonen via het Smart Board.

De hoofdfunctie van de bracelet is inderdaad presentaties maken om achteraf eventueel te tonen op het Smart Board of presentaties van anderen (leerkrachten, klasgenoten) op te slaan en te bekijken (bestuderen). Deze 2 toepassingen gaan zeker aan bod komen tijdens het project.

Een zeer belangrijke opmerking: het begrip presentatie binnen de omgeving van Smart heeft niet helemaal dezelfde inhoud als de presentatie die we kennen van Microsoft PowerPoint. Bij PowerPoint verloopt alles veel meer lineair. Je weet vooraf perfect hoe je presentatie gaat verlopen. Je kan mooie animaties en effecten aan je dia’s toevoegen, maar dit moet je vooraf allemaal hebben uitgedacht. De presentatie die je met Smart Notebook maakt is veel flexibeler en actiever. Het betekent dat je op het moment van de presentatie zelf veel meer moet en kan doen dan bij een klassieke PPT.

Je kan met Smart Notebook ook animaties en effecten toepassen, maar dat zal niet altijd gaan met een simpele muisklik. Een animatie die je geeft met Smart Note is dus eigenlijk wat moeilijker dan een klassieke PPT omdat je in grote mate op het moment zelf moet beslissen welke typische mogelijkheden eigen aan de software je gaat gebruiken om je presentatie te ondersteunen. Om samen te vatten: in een Smart Note presentatie kan je ook dia’s voorbereiden, maar tijdens de presentatie zelf moet/kan je hier flexibel mee omgaan en beslissen welke Smart Note tools je gebruikt om je woorden kracht bij te zetten. Je kan ook gemakkelijk van de ene naar de andere dia overwippen of snel een dia bijmaken. Achteraf kan je natuurlijk ook de presentatie bewaren die je tijdens het spreken hebt aangevuld.

Als je een presentatie van iemand anders opslaat, kan je de verschillende dia’s ook aanvullen met je eigen bemerkingen.

Een Smart Board presentatie geven vergt een zekere oefening en ervaring. Dit geldt niet alleen voor leerlingen maar ook voor leerkrachten. Je moet om te beginnen ook weten wat je met de software allemaal kan doen. In dit geval kan je best leren door te doen en natuurlijk kan je mekaar ook helpen en tips geven. Vooraf moeten we zeggen dat de presentatie die je op het Smart Board geeft toch iets anders verloopt dan met behulp van je eigen computer. Bij het Smart Board is de muisfunctie geïntegreerd in het bord (touch screen). Een beetje oefening is nodig, vooraleer je echt voor je publiek gaat staan.

Advertisements
%d bloggers like this: