Skip to content

Mag je cybervriendjes zijn met je juf of meester?

TERZAKE1september2009

Bekijk dit filmpje. Wat vind je van de reactie van de schooldirectie? Vind je het verkeerd dat leerlingen en leerkrachten digitaal contact hebben, of niet?  Wat kan en wat kan niet?

POST JE COMMENTAAR.

INTERNATIONAL VISITORS OF THIS BLOG:

Please take part in our forum discussion and leave a reply.

This is our topic:

Is it appropiate that teachers and students are cyber friends? Can pupils and teachers be friends on social networks like Facebook and Netlog?

So, please post your comment here.

Advertisements
19 Comments leave one →
 1. Toon permalink
  October 6, 2009 2:59 pm

  Ik vind het niet kunnen dat een leerkracht vriendje is met een leerling op een sociale netwerksite. Het brengt alleen maar perverse ideeën met zich mee. Er zal ook wel meestal malafide informatie voor de kinderen opstaan over het privéleven van de leerkracht. Zo is er al in Australië een voorval geweest met een bijna naakte foto met het bijschrift: “zuig maar aan de lolly van de leraar” (http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=i5259e3a)
  Ik zou uit schrik voor nog zo’n voorval het vriendje zijn verbieden.

 2. Thierry permalink
  October 6, 2009 3:01 pm

  Ik vind wel dat leerkrachten en leerlingen vrienden mogen zijn, want het zijn ook maar gewone mensen.
  De oplossing van meester Bart vind ik een goede, aan sommige mensen een gelimiteerd profiel tonen en alleen aan zijn goede vrienden, kennissen en familie het hele profiel laten zien.

 3. Kristof permalink
  October 6, 2009 3:01 pm

  Leerkrachten en leerlingen moeten een zekere afstand van elkaar bewaren, om zo de neutraliteit en kwaliteit van het onderwijs optimaal te houden.

 4. Dries permalink
  October 6, 2009 3:02 pm

  Ik vind dat de afstand tussen leerling en leerkracht bewaard moet blijven. Als ze vrienden worden kan dat de beoordeling van die leerling beinvloeden. Het kan ook leiden tot problemen zoals de controle verliezen in de klas. De leerlingen denken dan misschien als je vriendjes bent op Facebook, dat hij hen niet kan straffen. De leerkracht kan milder worden. Zoals eerder gezegd moet de afstand bewaard blijven voor de objectiviteit en het gezag, daarom kan het volgens mij niet om vriendjes te zijn op een sociale netwerksite.

 5. Antony permalink
  October 6, 2009 3:03 pm

  Ik vind het wel kunnen ALS je een situatie zoals de ICT-coördinator gebruikt, nl. de ‘gelimiteerde vriend’. Als je, zoals ook gezegd in het filmpje, een aanvraag weigert, kan er gedacht worden dat die leerkracht een ‘pik’ (wat een achterhaald cliché) op hem/haar heeft, en kan dit de verdere communicatie/samenwerking dwarsbomen.

 6. Dieter permalink
  October 6, 2009 3:03 pm

  Ik vind dat leerkrachten en leerlingen toch een zekere afstand moeten bewaren zolang de leerling in een klas zit waar de leerkracht les aan geeft.

 7. Wouter permalink
  October 6, 2009 3:04 pm

  Ik vind niet dat je bevriend moet zijn met je leerkrachten. Er moet een zekere afstand zijn. Ik wil mijn eigen privacy bewaren tegenover de leerkrachten en omgekeerd moet dat ook zo zijn. Als je goed bevriend bent met je leerkracht komt er van les ook niet veel meer in huis.

 8. October 6, 2009 3:05 pm

  De oppervlakkige manier die de ICT-coördinator hanteerde vond ik persoonlijk wel kunnen, zoals bv. een post over een interessant krantenartikel. Wat niet door de beugel kan, is het uitwisselen van persoonlijke informatie en foto’s. De wereld van leerling en leerkracht moet strikt gescheiden blijven, anders zou de leerkracht zijn gezag over zijn ‘vrienden’ kunnen verliezen. De leerkracht waarover dit artikel ging had waarschijnlijk een te persoonlijke relatie met de leerlingen opgebouwd, waardoor ze niet langer in staat was om als leerkracht voor de klas te staan.

 9. Stijn permalink
  October 6, 2009 3:06 pm

  Ik vind dat ze wel vrienden mogen zijn met elkaar zolang ze hierin niet overdrijven.
  De oplossing van meester Bart vind ik een uitstekende oplossing. Hij maakt groepen (zoals één voor ex-leerlingen). Zo kan hij ervoor zorgen dat sommige groepen geen foto’s kunnen zien of zo.

  Ik vind wel dat leerkrachten geen toenadering tot leerlingen mogen zoeken via sociale netwerken, de toenadering moet van de kant van de leerling komen.

 10. Cédric permalink
  October 6, 2009 3:08 pm

  Ik vind dit niet kunnen omdat dit de objectiviteit van de leerkrachten kan beïnvloeden en omdat niet elke leerling Facebook of Netlog heeft en zo bevriend kan geraken met de leerkracht. Zo kunnen de leerlingen of leerkrachten ook foto’s of verhalen posten die over het privéleven gaan en dus niet voor elkaar bestemd zijn. Doordat de leerlingen meer weten over leerkrachten kan dit de klassfeer niet ten goede komen omdat de leerlingen de leerkracht meer als vriend gaan beschouwen.

 11. Sabine Schryvers permalink
  October 6, 2009 9:19 pm

  Werken met groepen is de enige manier waarop je op een “veilige” manier toch “vriendjes” kunt zijn met een leerling. Ook als je Facebookpagina louter professioneel is en aansluit bij wat je in de les doet, kan het weinig kwaad. Wat je ook voor ogen moet houden is dat Facebook (en gelijkaardige sites) eigenlijk een netwerksite is, en het hangt dus af van je soort netwerk en wat je ermee wil bereiken of de leerlingen ertoe kunnen behoren of niet.
  Het probleem zit wellicht ook in de term “vriend”. Je contacten op Facebook zijn niet allemaal “vrienden” in de strikte betekenis van het woord.
  Facebookpagina’s die overduidelijk wel bedoeld zijn om te netwerken met je (oude) kennissen zet je niet open voor (oud-)leerlingen. Het werkt trouwens wederzijds: heeft de leerling er wel behoefte aan om dingen over zijn leerkracht te weten die hij liever niet geweten had, en andersom: wil die leerling wel dat zijn leerkracht allerlei dingen van hem ziet?
  Bedenk dus altijd goed wat je op je Facebookpagina open zet voor iedereen en stel gerust grenzen over het al dan niet toelaten van “vriendjes”. Als je denkt iemand te zullen kwetsen met een afwijzing, kun je nog altijd een berichtje sturen om je beslissing toe te lichten.

 12. Nick permalink
  October 11, 2009 8:32 pm

  Leerkrachten en leerlingen mogen niet te veel contact met elkaar hebben. Men moet privé en werk gescheiden houden. Anders heeft men geen gezag meer in de klas.

 13. Kevin permalink
  October 13, 2009 12:56 pm

  Ik vind dat leerlingen wel bevriend mogen zijn met leerkrachten op zo’n netwerk, maar er mag niet overdreven worden.

 14. Michiel permalink
  October 13, 2009 1:01 pm

  Er is niets mis met vrienden zijn op Netlog of Facebook. Zolang dat er geen ernstige gevallen of misdrijven bij komen kijken. De leerkrachten en de leerlingen moeten wel zien wat er niet en wel kan.

 15. Annalise Duca - Malta permalink
  October 16, 2009 8:28 pm

  This is quite a tricky question, as it all depends on the age and the maturity of the student (and sometimes even the teacher). Way back few years ago when I was in secondary school, and Facebook didn’t really exist, we used to keep a bit of a distance with teachers, however this all changed now. From personal experience I know that those teachers which I have on Facebook, became more like friends rather then teachers (although I still look up at them..and address them as ‘sir’ or ‘miss’). There isn’t really a yes or no if you should have teachers on your Facebook; but I believe that if the teacher and the student keep their places (e.g. don’t flirt for example), yeah this should be acceptable and I think there is nothing wrong with it…

  This is like when you have your parents on your Facebook…if there is something that you don’t want to show them and to the rest of the world… then just don’t post it 😉 and finally I think everyone should be careful what you post; whether you are a teacher, a student, an employer etc…you never know who’s watching you 😀

 16. Stasele - Lithuania permalink
  October 18, 2009 6:47 pm

  If pupils and teachers are friends in real life, why can’t they be in cyber life?! I can’t see anything wrong here. Of course, some rules must be obeyed and certain distance must be kept, but this is for both, real and cyber world, as well. Such relationship can even be very useful – it helps to know each other better and to cooperate in a more effective way. Teachers and pupils can form groups, carry out project activities, share useful material, etc.

 17. ruben permalink
  October 19, 2009 11:02 pm

  Ik vind dat leerkrachten hun leven niet compleet moeten verbergen. Ze moeten ook nog een mens lijken, maar ze moeten wel een duidelijke grens trekken en zich aan zekere normen en waarden houden. Ze mogen bijvoorbeeld wel vrienden zijn op bijvoorbeeld Netlog, maar dan moeten leerkrachten hun Netlog opdelen in verschillende groepen. Ik denk dat cybervriendschappen zelfs kunnen helpen om je leerkracht/leerling beter te leren kennen.

 18. October 23, 2009 10:08 am

  My opinion is: yes it’s possible – it’s possible in real life too, so why it shouldn’t be possible on Facebook? I think we promote and communicate ourselves on social networks – the thing is, that we have to be careful in a way, of course – but mostly it’s a quite useful and nice way of getting and staying in touch.
  Enjoy it!

 19. Ingrid - Estonia permalink
  November 7, 2009 11:29 pm

  I think, that it is ok that teachers and students are cyber friends. In Estonia ORKUT is the most popular network environment and I have lots of students as friends there. They sometimes ask about schoolthings but for me it is more interesting to find out what they are doing if they are not my students anymore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: