Skip to content

Alles digitaal

Van bord naar laptop

[blip.tv ?posts_id=2745261&dest=-1]

deredactie.be

Zou het een goed idee zijn om radicaal over te schakelen naar het gebruik van laptops in de klas en alle boeken en papier te vervangen door digitale informatie? Wat zijn de voor- en nadelen? Post je mening.

INTERNATIONAL VISITORS OF THIS BLOG:

Please take part in our forum discussion and leave a reply.

This is our topic:

Should schools replace books and paper by digital information? Why not use laptops all the time at school instead of writing on a sheet of paper and reading books? What are the advantages and disadvantages?

Advertisements
18 Comments leave one →
 1. Annalise Duca - Malta permalink
  October 16, 2009 8:33 pm

  If we remove all the paper, and opt for laptops, we will be doing a bit of a favor to the environment. Being a person who spends more then 10hrs daily on my baby laptop/pc, I think that when it comes to me studying, I find books better…I read books for fun too…and I cannot imagine reading a story from my laptop and not my book…

  Adv: less weight to carry
  Dis: can everyone afford a laptop for each kid they have? Don’t we spend a lot of time on pcs and laptops during the day?

 2. Stijn permalink
  October 17, 2009 3:22 pm

  Langs de ene kant is het natuurlijk goed dat leerlingen meer gebruik maken van een laptop. Hierdoor doen ze meer ervaring op met computers. Deze ervaring is toch wel belangrijk voor de toekomst van de leerling.
  Het gebruiken van een laptop in een school is ook goed voor het milieu. Door het gebruik er van, moet er minder papier gebruikt worden voor cursussen, kopieën,…

  Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Het grootste nadeel is eigenlijk dat een leerling niet meer gaat kunnen schrijven en dat zou toch een stap achterwaarts zijn in onze maatschappij.
  Voor sommige vakken, zoals meetkunde, vind ik toch dat het beter is om pen en papier te gebruiken.

  Persoonlijk vind ik een combinatie tussen laptop en schrijven het beste. Dit is volgens mij ook het beste voor de ontwikkeling van de leerling. Hij kan nog steeds schrijven, maar doet toch voldoende ervaring op met de computer.

 3. Stasele - Lithuania permalink
  October 18, 2009 7:07 pm

  I wonder if actually there will be a great favour for the environment as laptops need charging… Imagine a class of 30 pupils and 30 laptops connected to electricity… However, this might be a good idea for a vision of a future school! At present and even in 10 years time, I can’t see this possible as this would require huge investments. Though I am a fan of ICT, I just love books, real paper drawings, pupils’ essay books filled with their handwriting, hand-made Christmas cards:-) I do not want laptops to replace all this!

 4. Kristof permalink
  October 18, 2009 11:43 pm

  Persoonlijk ben ik voor het invoeren van laptops in het onderwijs. Misschien komt het door het feit dat onze klas de richting informaticabeheer volgt, maar ik kan het aantal verzuchtingen over het niet mogen gebruiken van laptops tijdens de lessen niet meer op één hand tellen. Het biedt zoveel voordelen t.o.v. de klassieke manier van de les volgen, dat de kleine praktische problemen, bijvoorbeeld de kostprijs, niet in de weg kunnen staan. Wel ben ik ervan overtuigd dat dit een grote drempel is voor het onderwijs. Er zal goed over de wijze van implementatie moeten worden nagedacht. Anders kan het plan wel eens vlugger dan verwacht worden afgevoerd en dan zitten we weer met een status quo in het onderwijs.

  Voordelen: – minder gewicht om mee rond te dragen
  – meer mogelijkheden voor de leerkrachten om hun lessen te presenteren
  – verbinding met het internet zorgt voor een grotere bron aan informatie dan er in eender welk boek zou kunnen staan
  – geen onleesbare handschriften meer
  – gemakkelijke uitwisseling van bestanden en informatie
  – …

  U ziet het: de lijst met voordelen houdt haast niet op. Mijns inziens is dit een schoolvoorbeeld van een win-winsituatie.

 5. Michiel permalink
  October 19, 2009 8:30 pm

  De laptop op school is een goede evolutie. Het is gemakkelijker en sneller dan gewoon met de hand schrijven of tekenen. Ik zou er niets mee in zitten dat hier bij ons op school ook elke leerling zijn eigen laptop mag en kan gebruiken. Natuurlijk is er wel het probleem van het elektriciteitsverbruik. Hiervoor zou nog een oplossing moeten gezocht worden.

 6. Ruben permalink
  October 19, 2009 11:15 pm

  Ik vind het erg interessant, want ik werk zelf ook met de laptop tijdens de les. Dit gaat over het algemeen goed en je kan veel georganiseerder werken, maar bijv. teksten lezen gaat nog altijd wel veel beter vanuit een boek. Ook bij wiskunde is altijd wel even zoeken naar ik een manier om alles goed te noteren. Volgens mij is het eerder een manier om meer studenten naar hun school te lokken want er zullen toch veel leerlingen kiezen voor die school, speciaal omdat ze daar met een laptop mogen werken. Dit lijkt ook een goede manier om papier uit te sparen maar het stroomverbruik van de school zal wel aanzienlijk stijgen.

 7. Dieter permalink
  October 22, 2009 2:03 pm

  Ik vind het een zeer goed idee om al het papier te vervangen door laptops. Niet alleen is het voor de leerling leuker en handiger om mee te werken, maar ook voor de leerkracht. Zo moeten er niet elke keer papieren worden uitgedeeld die leerlingen toch maar kwijtspelen. Nog een groot voordeel is de leesbaarheid en ordelijkheid van de notities. Kortom, niets dan voordelen met de laptop!
  Ik vind het trouwens raar dat wij, leerlingen van 6 informaticabeheer, geen laptop mogen gebruiken tijdens onze lessen. Dat er geen budget is om alle leerlingen een laptop van de school te laten gebruiken kan ik begrijpen, maar men zou dan op zen minst de leerlingen die zelf een laptop hebben, de keuze moeten geven om hier gebruik van te maken.

 8. Dries permalink
  October 22, 2009 2:15 pm

  Ik ben van mening dat zowel papier en ook een laptop nuttig zijn. De voordelen van een laptop zijn: het is gemakkelijk in gebruik, ordelijk en er zijn geen problemen meer met zware boekentassen. Het argument dat een laptop is duurder zou zijn dan boeken, vind ik onterecht. Een laptop kan gemakkelijk 2 tot 3 jaar mee, de schoolboeken moet je om het jaar vervangen en zijn ook behoorlijk duur. Papier heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Het lezen van een handboek gaat vlotter dan de digitale versie ervan. Het maken van tekeningen en het berekenen van wiskundige oefeningen gaan ook vlotter op papier.
  Ik stel voor om de handboeken op papier te houden en de notities en werkboeken te digitaliseren.

 9. October 22, 2009 6:29 pm

  Dit vind ik persoonlijk een goed initiatief, dat alleen maar aan te moedigen is. We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk. Dit zou zeker de interactie tussen leerlingen en de leerstof bevorderen doordat de leerstof interactiever wordt gegeven. Het zal zeker ook het aantal boeken en kaften dat de leerlingen elke dag moeten meenemen kunnen verminderen. De nadelen van een laptop zijn wel dat het snel te beschadigen is bv.: je laat je rugzak is een keer vallen of je moet door de regen naar huis en je laptop loopt waterschade op. Als een papier scheurt dan kan je het gewoon opnieuw kopiëren van iemand. Maar een laptop die kapot is en je moet die vervangen, dat kan al snel een kostelijke investering worden.

 10. Thierry permalink
  October 22, 2009 6:31 pm

  Ik zou het langs de ene kant wel een goed idee vinden om een laptop te gebruiken in plaats van al de boeken, notities, … alleen al om de zware boeketas thuis te kunnen laten en te vervangen door een compacte laptop.
  Een nadeel vind ik wel het studeren. Ik studeer zelf liever niet op de computer, omdat ik weet dat ik mezelf dan minder goed kan concentreren en als er internet mee gemoeid is, ik mezelf waarschijnlijk toch niet kan inhouden om spelletjes te spelen of te beginnen chatten, …

  Het is trouwens ook goed voor het milieu 🙂
  Hoe minder papier, hoe meer bomen!

 11. October 22, 2009 7:01 pm

  Ik vind het een goed idee dat we alle cursussen en notities zouden vervangen door een laptop. Als alle scholen over de hele wereld dit doen, besparen we stapels papier. Het zal een grote stap voorwaarts zijn voor de natuur (vb. het Amazonewoud). Ik zou dit wel alleen toepassen op de secundaire scholen. Kinderen tussen 13 en 18 jaar hebben al voldoende kennis om met een computer te werken. Als je dit in lagere scholen toepast, gaat er, denk ik, veel tijd mee verloren. Je kan er dan wel voor zorgen dat er in elke klas een computer en beamer staat en deze kinderen een basispakket ICT geven. Het nadeel van dit idee is de prijs. De laptop zelf kost al redelijk wat geld. Er is ook een goede software nodig en ze moeten natuurlijk nog onderhouden worden.

 12. October 23, 2009 10:13 am

  How it should work to do a copper engraving without a plate of copper? So my opinion is that both has to be!

 13. Kevin permalink
  October 26, 2009 6:13 pm

  Ik zou het wel beter vinden om meer met de laptop te werken dan op papier. Dan moet je alleen maar je laptop meenemen naar school, i.p.v. een hele hoop boeken. Maar het zou zou kunnen om de twee te combineren. Als je bijvoorbeeld een tekening voor aardrijkskunde, of een schema moet maken, is het soms wel handiger als je dat op papier kan doen.

 14. November 4, 2009 8:46 pm

  Ik ben ook van mening dat dit een goed idee is, alhoewel ik uiteraard ook enkele bedenkingen heb. Ten eerste, zoals al enkele malen vermeld is ook door onze buitenlandse vrienden, is er het stroomverbruik. Iedereen predikt hier maar naar lieve lust over de voordelen voor de natuur met het besparen van papier. Natuurlijk is dit waar, maar er is ook een schaduwzijde. Het energieverbruik zal ENORM stijgen, en aangezien de groene energie nog in zijn kinderschoentjes staat zal dit meer vervuiling met zich meebrengen.

  Ten tweede, verdient helaas niet iedereen evenveel geld, en wat moeten de kinderen van deze personen dan doen? Sommige mensen moeten al vechten om hun kinderen naar school te kunnen sturen, laat staan dat ze nog een laptop voor elk kind moeten kopen.

  Naast deze nadelen zijn er inderdaad ook vele voordelen, en lijkt de lijst, zoals Kristof zegt, niet te eindigen. Het grootste voordeel voor mij zou zijn dat het veel moeilijker is om een laptop kwijt te spelen dan een cursus of een kaft.

  Al bij al ben ik toch een voorstander van dit idee, maar denk dat dit iets zal zijn voor de verre toekomst.

 15. Toon permalink
  November 7, 2009 10:18 pm

  Ik ben hier voorstander van. Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd, dus waarom het onderwijs ook niet. Sommige dingen zullen natuurlijk wel moeilijk blijven met de laptop, en zal er ook nog met de hand geschreven moeten worden. Anders zouden de mensen niet meer kunnen schrijven, maar zover moet het natuurlijk niet komen. De investering die de school maakt is natuurlijk wel groot, maar ik denk niet dat die investering ten onrechte komt. Het zal dus een grote stap voorwaarts zijn. Trouwens, het papierverbruik zal verminderen, dus dat is dan ook weer beter voor het milieu.

 16. Ingrid - Estonia permalink
  November 7, 2009 11:39 pm

  Last year we had a project in Estonia where pupils from 5 different schools could use a laptop for a year. One class was from my school and I could observe how students and teachers could handle with that. First they were very enthusiastic about it and used lapstops a lot. But the grades got worse and some teachers stopped. The problem was, that our educational system is not meant for computers. In our schools the facts and exams are important. And the teachers and students were not ready too. I think that ICT will come to school step by step and very soon we are suprised that some schools use textbooks and not ICT.

 17. Jerica - Slovenia permalink
  November 8, 2009 12:52 am

  There’s no such thing as the taste of book paper you get when you lick your finger to turn the page over. I would never give it up for an e-book.

 18. Nick permalink
  November 8, 2009 3:13 pm

  Ik ben voor het invoeren van laptops in het onderwijs. Misschien zal dit niet overal kunnen toegepast worden omwille van de richting die men volgt, maar het is zeker en vast een stap in de goede richting. We leven tenslotte in een vrij tot zeer gedigitaliseerde wereld.
  Het biedt zeker enkele voordelen zoals veel minder papierverbruik en leerlingen die ook veel minder gewicht naar het school moeten meenemen.
  Er zijn echter ook enkele nadelen aan verbonden zoals het stroomverbruik dat zal toenemen en de kosten die deze laptops met zich zullen meebrengen voor de ouders.

  Men zal natuurlijk nog wel af en toe wat moeten noteren op papier maar er zal toch nog goed over moeten nagedacht worden om dit alles in werking te stellen, ik ben alvast een voorstander.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: